Security (Informatiebeveiliging)

Wat is uw data waard? En die van uw personeel of klanten?

Security (Informatiebeveiliging)2019-03-12T18:10:16+01:00

Security, beschermen wat van waarde is

Security is belangrijk wanneer u grip wilt krijgen op veiligheidsrisico’s.

Het is het geheel van maatregelen om een te beveiligen doel te beschermen tegen schadelijke invloeden. Bij invloeden van buitenaf kunt u denken aan malware, virussen en brand. Bij invloeden van binnenuit kunt u denken aan fraude, diefstal en bedrijfsspionage. Voorbeelden van risicovolle data zijn financiële, concurrentiegevoelige en persoonsgegevens. Ook andere vertrouwelijke bedrijfsgegevens vallen hieronder.

Cybersecurity

Nederland digitaliseert. ICT wordt grootschalig toegepast in alle aspecten van de samenleving. Deze ontwikkeling biedt veel voordelen op het gebied van de werkgelegenheid en de economische groei, maar er ontstaan ook nieuwe gevaren. Dagelijks zijn er digitale aanvallen en nieuwsartikelen over databases met persoonlijke gegevens die gelekt zijn. Deze aanvallen worden niet uitgevoerd door hackers met een hobby, maar door organisaties die goed opgeleid en gespecialiseerd zijn in hacken. De kwetsbaarheden die de digitalisering met zich meebrengt moeten geminimaliseerd worden. Hoe pakt u deze kwetsbaarheden aan?

Diensten

Heeft u niet alle expertise in huis om te bepalen waar de risico’s liggen of welke maatregelen passen bij uw organisatie, of wilt u het niveau van bewustzijn vergroten bij uw collega’s? Wij kunnen u daarbij van dienst zijn.

Meer informatie kunt u vinden op de volgende pagina’s:

Beveiligingstips

U bent ook een doelwit voor hackers!2019-11-06T00:50:50+01:00

Zeg of denk nooit “Het zal mij niet gebeuren”. Wij lopen allemaal risico en de inzet is hoog! Het kan invloed hebben op de concurrentiepositie van uw bedrijf, het persoonlijke en financiële welzijn van u en uw collega’s en mogelijk ook reputatieschade.

Beveiliging is de verantwoordelijkheid van iedereen en niet alleen van de IT’er of het programma dat u gebruikt. Door de overige tips op deze website te volgen en waakzaam te blijven, doet u er in de basis alles aan om uzelf en anderen te beschermen.

Bescherm gevoelige data2019-11-06T00:50:54+01:00

Houd rekening met gevoelige gegevens waarmee u in contact komt en de eventuele bijbehorende beperkingen.

In het algemeen betekent dat het volgende:

 • bewaar gevoelige informatie niet op uw pc, laptop en andere mobiele apparaten. (Gevoelige gegevens zijn bijvoorbeeld: creditcardgegevens, medische gegevens, waardevolle strategische bedrijfsdocumenten);
 • verwijder gevoelige gegevens veilig van uw systeem wanneer ze niet langer nodig zijn;
 • gebruik altijd encryptie als u gevoelige gegevens opslaat of verstuurt.
Houd uw software up-to-date2019-11-06T00:50:58+01:00

Installeren van software updates voor de Windows/Mac en andere applicaties is cruciaal. Installeer altijd de laatste beveiligingsupdates op uw apparaten.

 • Zet automatische update aan.
 • Gebruik browser(s) die regelmatig voorzien worden van beveiliging updates (bijvoorbeeld Chrome en FireFox).
 • Zorg dat uw plug-ins (bijvoorbeeld Java, Flash etc.) altijd up-to-date zijn.
Klik niet zomaar op een link2019-11-06T00:51:03+01:00

Vermijd bezoek aan onbekende websites of het downloaden van software van niet vertrouwde websites. Deze sites bevatten vaak malware die automatisch (en vaak zonder dat u het ziet) iets op uw computer plaatsen.

Als u een bijlage of link ontvangt in uw mail die onverwachts is en/of er verdacht uit ziet, open deze niet en klik er niet op. Ongeacht de reden.

Het helpt ook om anti-malware software te installeren op uw computer en/of telefoon. Deze scant een link en/of document voordat u het opent en geeft aan of het betrouwbaar is of niet.

Gebruik goede wachtwoorden2019-11-06T00:51:06+01:00

Wij hebben allemaal ontzettend veel wachtwoorden. Het is daarom natuurlijk het makkelijkst om simpelweg hetzelfde wachtwoord te gebruiken voor verschillende zaken. Hierdoor loopt u wel meer risico. Want als een wachtwoord wordt “geraden”, kunnen kwaadwillenden dit gebruiken en uw gegevens inzien.

Hieronder zijn een aantal tips om een goed wachtwoord te bedenken.

 • gebruik lange wachtwoorden – 16 letters of meer;
 • gebruik hoofdletters, leestekens en cijfers;
 • gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere sites;
 • deel het wachtwoord nooit;
 • schrijf het wachtwoord nooit op papier (Mocht u uw wachtwoord wel willen opschrijven, bewaar dit dan op een veilige plek, zoals in een kluis en niet op een Post-it dat geplakt is aan het beeldscherm.

Een wachtwoordmanager is een programma dat u kan helpen om veilige wachtwoorden te maken en te beheren. Er zijn verschillende gratis wachtwoordmanagers te vinden, bijvoorbeeld KeePass.

Installeer een antivirusprogramma2019-11-06T00:51:10+01:00

Installeer alleen een antivirusprogramma van een bekend en vertrouwd merk. Zorg er ook voor dat deze continue geüpdatet wordt, zodat u maximaal beschermd bent tegen de laatst bekende virussen.

Laat nooit uw laptop of telefoon onbeheerd achter2019-11-06T00:51:14+01:00

Als u uw laptop en/of telefoon toch moet achterlaten, zorg er dan voor dat het apparaat in ieder geval vergrendeld is. Uiteraard is het beter om het apparaat op te bergen.

Als u een USB-stick of externe harde schijf achterlaat, zorg ervoor dat deze goed vastzit en is opgeborgen.

Diensten

Heeft u niet alle expertise in huis om te bepalen waar de risico’s liggen of welke maatregelen passen bij uw organisatie, of wilt u het niveau van bewustzijn vergroten bij uw collega’s? Wij kunnen u daarbij van dienst zijn.

Meer informatie kunt u vinden op de volgende pagina’s:

Vragen?

Heeft u vragen over deze specialisatie? Vul het contactformulier in op de contactpagina.

Mail ons
Bel nu

Vragen?

Heeft u vragen over deze specialisatie? Stuur een mail naar security@senict.nl of vul het contactformulier in op de contactpagina.

Mail ons
Bel nu